Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление на ставите. То може да предизвика силна болка и да наруши способността на хората да функционират нормално.

 

Въпреки че някои успяват да се справят със симптомите, не съществува ефикасно лечение, което да отстрани заболяването.


 

Ново проучване публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, насочва вниманието ни към възможната разработка на ваксина срещу ревматоиден артрит.

 

Симптомите на заболяването са болка в ставите, подуване или скованост. Възпалението в ставите и тяхното последващо нарушение може да доведе до хронична болка.

 

Нормално лечението на пациентите, които страдат от това заболяване, включва нестероидни противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди и аналгетици.

 

Препоръчва се поддържането на умерено телесно тегло и физическа активност, като защитата на ставите от наранявания остава изключително важно.

 

Автор на проучването, проследяващо възможността за разработка на ваксина срещу ревматоиден артирт, е д-р Риту Чакраварти от Националения университет в Сингапур.

 

Основният фактор, който учените подробно разглеждат в изследването си е специфичния протеин 14-3-3 зета. Те проследяват неговата роля при заболяването. Установява се, че този протеин действа като антиген, което означава, че активира имунната система.

 

Изследователите проверяват как се развива заболяването при наличието на 14-3-3 зета протеин и при неговото отсъствие. В случаите на липсваща продукция се наблюдава отслабено костно и телесно тегло и развие на тежко възпаление на ставите.

 

При инфузията на антитела към 14-3-3 зета след появата на артрит не се отбелязва ефективност при отстраняването или туширането на симптомите на артрита.

 

Поради тази причина учените прилагат друг метод за справяне със заболяването. След ваксинация с протеина 14-3-3 зета се наблюдава намаляване на възпалението на ставите и тежестта на ревматоидния артрит.

 

Тази ваксина също подпомогна за запазване на здравината и функцията на костите.

 

Учените трябва да извършат още много проучвания и тестове, преди този метод на лечение да бъде верифициран като ефективен.

 

Много важно за тях е да разберат по какъв начин този конкретен протеин влияе върху симптомите и развитието на артрит и дали ваксината ще бъде ефективна при хората.

 

Източници:

https://www.pnas.org/content/118/34/e2025257118