Противозачатъчно, чиято база не е на хормонална основа, смятат да създадат учени. Те проследяват „оплождащото привличане“ между яйцеклетката и сперматозоидите.

Лабораторните изследвания показват, че хормонът, който се освобождава от яйцеклетката, готова да бъде оплодена, действа като вид съобщение, което привлича сперматозоидите. Те от своя страна са в състояние да реагират на сигнала за по-малко от секунда.

Това означава, че е възможно създаване на противозачатъчно хапче, което да не e на хормонална основа. Действието му ще бъде да „изключва“ изпратения от яйцеклетката сигнал.

При проведени експерименти д-р Полина Лишко и нейни колеги от университета в Калифорния, Сан Франциско, измерва електричеството, което ръководи въртеливите движения на опашката на сперматозоидите по време на пътя им към наскоро освободената от яйчника женска полова гамета.

Експертите откриват, че при повишаването на нивото на прогестерон - хормонът, който се освобождава от клетките, обкръжаващи яйцеклетката – електрическият заряд се повишава, в следствие на което опашките на сперматозоидите започват да се движат по-бързо.

Оказва се, че за първи път учените откриват как на молекулярно ниво яйцеклетката „изпраща сигнали“ на сперматозоидите. В момента учените обмислят нехормонален контрацептивен метод, който да спира изпращането на сигнали от освободената яйцеклетката.

Въпреки че стандартните противозачатъчни хапчета са безопасни, те могат да повишат риска от някои ракови и сърдечно-съдови заболявания.
 

При предишни изследвания учените откриха възможен начин на контрацепция, която да се прилага при мъжете. Постига се чрез влияние върху калциевите блокери. Без приток на калциеви йони, спермата губи енергия и сперматозоидите не са в състояние да проникнат в яйцеклетката.

 


Последното откритие показва, че може да се създаде контрацептив, който ще е различен и от таблетка "анти-бебе" за мъже.

 

По думите на д-р Лишко, се открива възможност въобще за един нов клас противозачатъчни средства.