Датски учени очакват резултатите от клинично проучване, за което се надяват да даде „масово и широко достъпно лечение за ХИВ“. Те изпитват нов тип лечение, при което вирусът бива „прогонен“ на повърхността на клетките, където имунната система може да го разпознае и унищожи. Изследването може да се превърне в огромна крачка към излекуването на СПИН.

 

В момента учените провеждат изпитвания с хора, след като лечението показва ефикасност в in vitro и лабораторни изследвания. Последните са толкова успешни, че Датският изследователски съвет отпуска на екипа 12 милиона датски крони (1,5 милиона британски лири) за финансиране на клиничното проучване.


 

Ключовият момент от техниката е освобождаване на вируса от депата му. Според д-р Оле Сьогард – старши изследовател в Университетската болница в Орхус и ръководител на екипа, това най-вероятно ще направи възможно излекуването на болестта.

 

В момента 15 пациента участват в клиничното проучване. Ако бъдат успешно излекувани, ще бъде започнато много по-мащабно проучване с много повече участници.

NEWS_MORE_BOX

 

Д-р Сьогард предупреждава, че това е лечение, а не ваксина. Затова профилактиката и здравното образование остават от първостепенно значение в борбата с ХИВ.

 

Новината е последната от серия успехи в анти-ХИВ терапията, постигнати през последните 15 години. Съвременното антиретровирусно лечение позволява на ХИВ позитивните, заразени на средна възраст, да доживеят старост, при това в добро здраве, на цената на сравнително малко нежелани лекарствени реакции.

 

Строгото придържане към лечението е от изключителна важност, защото ако бъде спряно, вирусите, съхранявани в депата, се активират. Това може да доведе до появата на клинична симптоматика до две седмици след спиране на лекарствата. Създаването на категорично лечение би избавило пациентите от пожизнената антиретровирусна терапия и би спестило стотици милиарди евро за лечение и контролиране на заболяването.

 

Новата терапия е в процес на изследване и във Великобритания, но там все още не е достигнала клинични проучвания. Пет британски университета - Oxford, Cambridge, Imperial College, University College и King’s College са обединили усилията си за окончателно спечелване на битката с ХИВ.