Финикийски учени твърдят, че са идентифицирали вируса, който причинява диабет тип 1. Те „уличават“ пет различни щама на ентеровирус, по-специално тези, които „атакуват“ панкреаса и увреждат клетките, които произвеждат инсулин.
 
След проучването на повече от 100 щама, изследователите обясняват, че имат достатъчно информация, за да започнат работа по ваксина, като добавят, че са идентифицирали онази разновидност на вируса, която носи най-голям риск. От друга страна, ваксината ще може да предоставя защита и срещу други щамове на вируса, които са близки до най-рисковия такъв.
 
Диабет тип 1 засяга близо 17 милиона души в глобален мащаб и най-често се развива в детството и юношеството. Разликата между диабет тип 1 и тип 2 е, че при страдащите от тип 1 организмът не произвежда инсулин, докато при диабет от тип 2 организмът не реагира адекватно на инсулина и / или той не се произвежда. 
 
Вече е създаден прототип на ваксината, който бележи успех, но при нечовешки клетки. Следващият етап на проучването се предвижда да бъде и с участието на хора. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Експертите смятат, че ваксината ще може да намали или спре развитието на заболяването при по-младите пациенти. Тя показва ефективност при контролирането на клетките, които увреждат панкреаса
 
Диабет тип 1 започва своето развитие, след като имунната система стане хиперактивна и започне да „атакува“ бета-клетките на панкреаса. От друга страна, наличието на захар в кръвта влошава функционирането на кръвоносните съдове и уврежда нервите и основните органи в тялото, като бъбреци и сърце. Все още няма открит лек за диабет, като от тип 1, така и от тип 2.