Американски учени създадоха пробиотик с помощта, на който може да се постигне отслабване, съобщава Journal of Clinical Investigation. За целта те въвеждат генетични промени в населяващата дебелото черво безопасна бактерия E. Coli, конкретно щама Nissle 1917. Тази безопасна за човешката храносмилателна система бактерия влиза в състава на някои пробиотици, предлагани като хранителни добавки.

Пробиотиците представляват група микоорганизми, които обичайно се намират в стомашно-чревния тракт. Освен че спомагат храносмилателните процеси, с тях се поддържа ръста на патогенните и условно-патогенните микроорганизми. Това ги прави подходящо средство срещу чревни инфекции и диария. Така също благодарение на пробиотиците се поддържа нормално за червата pH и добра перисталтика. Те могат да спомагат усвояването на лактоза например при лактазна недостатъчност, което предотвратява от неприятни усещания като подуване на корема. На науката са познати и други ползи на пробиотиците при синдром на раздразненото черво, язвен колит, болест на Крон и пр.

Сега учените от университета Вандербилт, САЩ, постигат генномодифициран вариант на щама E. Coli, който отделя N-ацил-фосфатидилетаноламин, превръщащ се в N-ацилетаноламид. Това е анорексигенно вещество, което намалява апетита.

NEWS_MORE_BOXПри експеримента си учените откриват, че мишките, на които е даден новият пробиотик, въпреки че са хранени с богати на мазнини продукти са с по-ниско число мастна тъкан в организма. Освен това при тях се отчела по-ниска степен на инсулинова резистентност, в сравнение с контролната група , която приемала обичайните пробиотици.

Нещо повече, дори 12 седмици след преустановяването на приема му теглото и количеството мастна тъкан при същите индивиди не се увеличили. За ръководителя на изследването проф. Шон Дейвис с помощта на новия пробиотик са успели да предотвратят появата на негативи от богатото на мазнини хранене. При такова хранене има риск от възникване на метаболитен синдром, който е свързан с ред вреди за организма.