В САЩ има около 50 деца годишно в списъка на чакащите за трансплантации поради остра чернодробна недостатъчност. За разлика от децата с хронично чернодробно заболяване, здравите преди това деца, които развиват остра чернодробна недостатъчност, могат внезапно да се влошат. Въпреки че педиатричната остра чернодробна недостатъчност е свързана както с вирусен хепатит, така и с индуцирано от лекарства чернодробно увреждане, поне половината от случаите нямат видим отключващ фактор. Когато дете с остра чернодробна недостатъчност бъде прието в спешното отделение, медицинският екип има много малко време, в което да реши дали е необходима трансплантация.


Черният дроб има потенциала да се регенерира, за разлика от повечето други органи в тялото, но няма как да се знае дали пациентът се нуждае от спешна трансплантация, или черният му дроб има потенциал да се възстанови. Трансплантацията на черен дроб е тежка операция, след която цял живот трябва да се приемат имуносупресори, а може да развият и други проблеми.


Екип от учени разработва безплатно уеб базирано приложение за детската болница в Лос Анджелис. Приложението се казва "CHALF Score" (Children's Hospital Los Angeles Acute Liver Failure). CHALF Score прогнозира дали дете с остра чернодробна недостатъчност ще се възстанови или трябва да бъде насочено към център за трансплантация. Текущите инструменти за подпомагане на вземането на решения не работят при педиатрична остра чернодробна недостатъчност, такива са: критериите на Kings College Hospital (KCHC), които са предназначени за възрастни, и оценката за педиатричен краен стадий на чернодробно заболяване (PELD) - създадена за измерване на хронично чернодробно увреждане или оценката за единица за увреждане на черния дроб (aLIU), която се основава на моментни лабораторни резултати. Нито един от тези инструменти не улавя точно нестабилността на деца с остра чернодробна недостатъчност.


 

Лекарите не искат да насочат дете за чернодробна трансплантация, което би могло да се възстанови само с медицинско лечение - около 70% от децата с остра чернодробна недостатъчност се възстановяват, като запазват първоначалния си черен дроб. Но другите 25% от пациентите се нуждаят от спешна трансплантация. Предвиждането дали определено дете ще се влоши е от решаващо значение, тъй като между 10% и 15% от децата с остра чернодробна недостатъчност могат да умрат, ако се изпусне момента за трансплантация или не получат орган навреме. От съображения за безопасност, лекарите понякога включват деца в списъка за трансплантация, без това да е необходимо.

 

Новото приложението успява да предвиди резултатите за пациентите с висока точност, като оценява риска от чернодробна недостатъчност по скала от 5-60. Резултат над 30 предсказва по-лоши резултати и трябва да подтикне към спешно насочване към център за трансплантации. Резултат под 30 показва добра вероятност пациентa да оцелеe със собствения си черен дроб.

 

Проучването е публикувано в сп. Transplantation.

 

Референции:
https://journals.lww.com/transplantjournal/abstract/9900/chalf_score__a_novel_tool_to_rapidly_risk_stratify.572.aspx