Американски учени успяха да създадат функциониращ изкуствен яйчник, който е и първата създадена тримерна тъканна структура изградена от три различни типа клетки, съобщава ScienceDail
 

 

Изследователският екип от университета Браун успял от донорски клетки да създаде яйчник, имитиращ истинския, който има способността да обгражда и да изхранва яйцеклетките, докато узреят и станат  годни за оплождане.

 


Изследователите отгледали клетки във форма на "восъчна пита" - наподобяваща фуликулната тъкън, и поставили човешки яйцеклетки във вдлъбнатините.

 

За няколко дни те се развили в незрели яйцеклетки и били способни да достигнат до пълна зрялост, според резултатите, публикувани в Journal of Assisted Reproduction and Genetic.

 

Учените са категорични, че създаденият от тях яйчник  има потенциал да предостави успешен начин за узряване на яйцеклетката в лабораторни условия до момента, в който може да се използва за асистирана репродукция, но за сега това няма да се прави.

 

Авторите на изследването се надяват, чрез създаването на изкуствен яйчник да разберат повече за функцията  на истинския орган. В бъдеще се цели провеждането на различни експерименти, които да хвърлят светлина върху проблемите, настъпващи при зреене на  яйцеклетките.

 

Откритието може да доведе и до напредък в лечението на безплодието, както и да даде надежда на жените с онкологични заболявания, които се подлагат на химео- и лъчетерапия, че ще имат свои деца. Специалистите напомнят, че при раковоболните пациентки, поради агресивната терапия, зачеването става трудно, а понякога и невъзможно. Изкуственият яйчник ще позволи в него да се отгледат годни за оплождане яйцеклетки, които са взети още в незряло състояние от жената, преди тя да бъде подложена на терапия.


Според критици обаче изкуственият орган не може да се нарече точно "яйчник", тъй като няма първични фоликули - сферичните телца, в чийто център се разполага яйцеклетката.