Учени от Департамента по здравеопазване на САЩ, съвместно с екип от водеща фармацевтична компания, са разработили комбинирано антитяло, което успешно атакува 99% от щамовете на ХИВ-вируса, съобщава ВВС.
 
Вирусът, причинител на СПИН, има уникална способност да мутира в човешкото тяло, което го прави изключително резистентен към действието на всякакви противовирусни препарати. Установено е, че щамовете на ХИВ-вирус, които се срещат в организма на един пациент със СПИН, може да бъдат повече от грипните щамове, които се появяват в света в рамките на цял грипен сезон. Така имунната система се изправя пред непосилната задача да неутрализира огромен брой болестотворни агенти.
 
Разработеното от учените супер антитяло срещу ХИВ комбинира в себе си 3 отделни антитела, за които има данни, че атакуват голяма част от щамовете на ХИВ. За съжаление, много малко хора, преносители на вируса, образуват едновременно тези антитела. Разработването на посоченото комбинирано средство се счита за изключителен пробив в търсенето на метод за превенция и лечение на СПИН.
 
Всеки отделен компонент на супер антитялото атакува различна зона на ХИВ-вируса по свой специфичен начин. Така се постига много по-пълноценен ефект за намаляване резистентността му към външни въздействия. Възможността да се атакуват по този начин почти всички щамове на ХИВ е уникален шанс за учените да изведат СПИН-а от категорията на нелечимите заболявания.
 
NEWS_MORE_BOX
 
За момента са проведени редица лаборатони тестове за активността на супер антителата към щамовете на ХИВ-вируса. Данните от тях сочат висока активност срещу 99% от щамовете на ХИВ, циркулиращи в организма на болните от СПИН. За сравнение имунната система на отделните пациенти може да разработи антитела, ефикасни срещу само 90% от въпросните щамове. Допълнителен плюс на комбинираните супер антитела е високата им активност, дори при ниски концентрации в кръвта.
 
Лабораторните тестове показват, че суперантителата осигуряват имунитет срещу ХИВ и имунизираните с тях няма да развият инфекция след контакт с разлчините щамове на вируса. Очаква се през 2018 г. да започнат сериозни клинични проучвания за пряко проследяване действието на супер антителата при хора със СПИН. Учените отдават огромно значение на тези проучвания с огред на това, че е налице реален шанс за създаване на средство за напълно естествено елиминиране на ХИВ-вируса, единствено с използване потенциала на имунната система и нейните компоненти.