Датски изследователи свързаха приема на нестероидни противовъзпалителни средства с повишен риск от инфаркт след мащабно проучване. Екипът, ръководен от проф. Гънър Гисласон, известен кардиолог от Копенхагенската университетска болница, разглежда медицинските картони на 30 000 датчани, получили инфаркт между 2001 и 2010 г. В началото на изследването са анализирани данните от рецептите, изпълнени от аптеките им, от 1995 г., като акцент е поставен върху употребата на противовъзпалителни средства, като ибупрофен и напроксен. 
 
Според учените има връзка между приема на тези обезболяващи и получаването на инфаркт. При анализа на данните те откриват, че месец преди сърдечния инцидент пациентите са приемали нестероидни противовъзпалителни средства в продължение на месец. Това се засича при 3376 души, получили инфаркт.
 
50 % е изчисленият рискът от инфаркт при прием на диклофенак, 31 % - при ибупрофен. Такава зависимост не се открива при прием на напроксен, целококсиб и рофекоксиб, но според авторите това се дължи по-скоро на ниската популярност на тези медикаменти сред датчаните.
 
Авторите на изследването подчертават, че въпросната зависимост се намира при продължителни курсове на лечение с обезболяващите в течение на седмици. Изводът не касае инцидентните случаи на прием на тези медикаменти. Средната продължителност на терапевтичните курсове с нестероидните противовъзпалителни средства, изчислена от изследователите, е била 13 – 29 дни.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това е поредното изследване, при което се констатира, че обезболяващите не са безвредна панацея и трябва да се подхожда с внимание и отговорност при употребата им. Те не бива да се взимат повече от 5 дни без лекарско назначение, обръщат внимание специалистите. Сред страничните ефекти на нестероидните противовъзпалителни се описват сърдечна недостатъчност, тахикардия, повишаване на кръвното налягане. Консултацията с лекар при наличие на сърдечносъдов проблем от пациентите е повече от препоръчителна. По думите на проф. Гисласон вероятно употребата им би трябвало да се избягва при наличие сърдечносъдово заболяване.
 
Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-често взиманите лекарства в световен мащаб. Повечето от тях се предлагат в аптеките без рецепта. Масово се възприемат за безопасни. Според Гисласон максималната дневна доза не бива да възлиза на повече от 1200 мг ибупрофен, конкретно.
 
Изследването е поместено в сп. European Heart Journal — Cardiovascular Pharmacotherapy.