Завива ви се свят при рязко ставане от леглото или от стола? Ако ви минава за секунди, няма за какво да се безпокоите.

 

Защо се получава световъртежът? Сърцето представлява един вид помпа и е нормално при внезапно ставане количеството кръв, което поспътва в сърцето да спадне. Това води към краткосрочно понижаване на кръвното налягане. За да се задействат коригиращите механизми, се изисква известно време.


 

Освен рязкото изправяне причина за ортостатичната хипотония могат да спад на кръвната захар заради пропуснато хранене, дехидратиране, което има отношение към забавянето на кръвообращението, топлинен удар, недоспиване, консумация на алкохол, тренировка. Получава се и при бременност. 

 

Ортостатичната хипотония се среща по-често при възрастните над 60 години, наблюдава се при 5-10 % от тях. Това налага по-високо внимание при тези хора заради риск от падане и фрактури. 

 

Ако световъртежът обаче не минава и се задълбочава при стоенето, се налага консултация с лекар. Това показва, че кръвното налягане е паднало и не настъпва възстановяване. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тогава световъртежът може да се дължи на проблем с вътрешното ухо, вертиго, вследствие на отит, или травма на главата.

 

Загубата на съзнание дори и за секунди е сериозен симптом, след който трябва да се предприеме преглед и медициниски изследвания. Проблемът може да се дължи на сърцето, нервната или ендокринната система.

 

Различни са случаите, когато се приемат медикаменти, които влияят на кръвното налягане, включително и като странични ефект. Това означава, че задължително хипертониците на терапия трябва да следят за състоянието си и при световъртеж се обърнат към лекуващия кардиолог. Възможно е да се налага корекция на терапевтичната доза. Никога не предприемайте промяна на лечението си самостоятелно, тъй като така може да се компрометира здравето.