Свещите за уши са ненапълно познат и разпространен метод за почистване на ушна кал. Но това не е единственото показание за прилагането им. Други индикации са за изтегляне на вода от външния слухов канал (най-често след плуване или баня), за изравняване на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана, както и при хрема и сунуит.


Изтеглянето на събрана вода в ушния канал след плуване е важно, тъй като застояването ѝ потенцира размножаването на бактерии, които водят до възпаление познато още като отит на плувеца.


Самите свещи представляват дълги цилиндрични тръбички, които са изградени от пчелен восък и тъкан от естествена материя. Единият край се вкарва в ухото чрез накрайник, а другият се запалва. Целта е получаване на вакуум, който води до изтегляне на ушната кал нагоре по канала, като същевременно топлината води до размекването ѝ.Препоръчително е под главата на човека, на който се прави процедурата да се сложи и салфетка или кърпа. Освен това трябва да разполагаме и с чашка вода, в която да потопим свещта, след нейното изгаряне, докато все още тлее. Възможно е след запалване при някои хора да излиза и бял дим от ухото, но това не бива да буди притеснение.


Нормално е всеки да се притеснява от запалването на фуния в ухото му, но свещите разполагат с предпазители (най-често алуминиево фолио), които се поставят на няколко сантиметра над ухото и по този начин няма риск за изгаряне. Освен това по средата на свещите за уши се разполага и допълнителен накрайник, при достигане на който пламъкът постепенно се загася.


Методът е подходящ за почистване на ушна кал в домашни условия, но след махането на свещта се налага обиране с клечки за уши. По време на процедурата се усеща разливаща се приятна топлина по слуховия проход и към вътрешността на ухото. Същевременно не е налице болка, парене, сърбеж или друг дискомфорт. След премахване на ушната кал е налице изразено в различна степен подобряване на слуха, поради отстранената механична пречка - ушната кал.


Винаги процедурата трябва да се извършва и за двете уши, като обикновено времето, което е необходимо за едното ухо е средно 4-5 минути. Препоръчително е да се прави от друг човек процедурата, но при невъзможност вариант е и пред огледалото. Важно е свещта да се придържа в изправено положение и да не се наклонява.


Освен показанията е от значение да се имат предвид и противопоказанията за извършването на съответната процедура. Такива са наличието на инфекция в средното или вътрешното ухо, както и гъбична инфекция в областта на слуховия проход. Друга важна контраиндикация е в случай, че тъпанчевата мембрана е с нарушена цялост.


Процедурата може да се прави вечер преди лягане, за да се затоплят ушите и така да се задържи част от топлината, с постепенното ѝ отдаване. Не е подходящо след процедурата да се излиза навън в студено време, както и разходки с мокра коса, дори и през лятото.


При остри или хронични проблеми се препоръчва в началото да се започне с процедури през 1-2 седмици, след което постепенно се разреждат с отшумяване на проблема. След като се достигне подобрение до изчезване на симптомите е препоръчително поне два пъти в годината да се палят свещи за уши с цел профилактика.