Контактните лещи са изключително безопасни, ако се носят правилно. Въпреки че те са предназначени да се носят за дълги периоди от време, и то всеки ден, има определени моменти, когато трябва да ги свалите от очите. Такова време, например, е миенето с вода, включително къпането под душа. Оставянето на контактните лещи по време на душ може и да е удобно за момента, но вероятността да доведе до инфекция не е малка.

 

Вашите контактни лещи функционират като малки гъби и могат да абсорбират вода, която от своя страна да съдържа бактерии и гъбички. Когато тези лоши организми влязат в контакт с очите ви, това може да доведе до възпаление, инфекция и дори слепота. Като допълнение към това, водата може да накара лещите да променят формата си, да набъбнат и да се залепят за окото. Това не само може да причини неудобство, но и да нарани роговицата, което само ще улесни микробите в техния инфекциозен поход.


 

Един от инфекциозните агенти, които обичат да си прокарват път през водата, е т.нар. acanthamoeba. Микроскопичният организъм, който се среща естествено в околната среда, не си пада единствено по морета, езера и реки, но и по чешмяната вода, с която се къпем и под душовете. Докато acanthamoeba рядко води заболяване, тази амеба може да причини очна инфекция.

 

Инфекцията е позната като Acanthamoeba keratitis и обикновено възниква поради наличието на лещи по време на къпане и миене на очите. След като acanthamoeba попадне в окото, тя освобождава протеини, които разтварят външния слой. Амебата след това нахлува в роговицата и започва да яде роговичните клетки, както и естествено срещащите се в очите бактерии.

 

Ранните симптоми на acanthamoeba keratitis включват зачервяване, замъглено зрение, болки в очите, чувствителност към светлина и усещане, че имате нещо в очите. Ако не се лекува навреме, състоянието може да доведе до силна болка, трайно нарушение на зрението и дори слепота. Всеки, който смята, че проявява такива симптоми, трябва незабавно да посети офталмолог за диагноза и евентуално лечение.