Мъж във Великобритания е диагностициран с гонорея, проявяваща особености, много различни от тези при стандартните случаи. Неговият се описва като най-сложният досега случай на супер гонорея, устойчива на стандартното лечение.

 

Въпросната супер гонорея не е показала тенденция към повлияване от двата типа антибиотици, които се назначават като първи избор при този тип инфекции. Това са азитромицин и цефтриаксон, а досега в световен мащаб няма документиран случай на гонорея, устойвива и на двата антибиотика едновременно. Учени от Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията са единодушни, че това е случай от нов тип, показващ гонореята във вид, непознат досега.


 

Учените от години предупреждават за риск от поява на гонорея, резистентна на антибиотици, тъй като лечението на тази полово предаван аинфекция ставаше все по-трудно и продължително през последните години.

 

Установено е, че заразяването на мъжа е станало след сексуален контакт с жена преносител на супер гонореята в страна от Югоизточна Азия. За момента той се лекува с нов тип синтетичен антибиотик, а резултатите, че поне той ще повлияе устойчивите бактерии, са обнадеждаващи. Продължават и проучванията за установяване на евентуални нови случаи на хора, проявяващи същите симптоми.

 

Причина за развитие на гонорея е заразяването с бактерии от вида Neisseria gonorrhoeae, а основен път за пренасяне на заразата е необезопасеният секс. Дори дълго време след заразяване може да не се появят никакви симптоми, но гонореята дава много сериозни усложнения с времето. Сред тях са безплодие и епидидимит (болки в тестисите) при мъжете, както и хронична тазова болка при жените. Освен това инфекцията се предава от болна майка на плода.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Резистентността на бактериите към антибиотици засилва многократно риска от поява на подобни усложнения.

 

Като краен етап от развитието на нелекувана или устойчива на антибиотично лечение гонорея се стига до отравяне на кръвта с опасност от фатален изход.

 

Диагностицираният случай на супер гонорея ще даде отговор на един много важен за момента въпрос пред учените – ще станем ли свидетели на първи случай на супер резистентна гонорея, устойчива на всички типове антибиотици, или време за медицинска реакция към справяне с коварната облест все още има?