Злоупотребата с антибиотици днес е широкоразпространена практика – от прекомерното им изписване от лекарите или самолечението до масовата им употреба в земеделието. Това е причината за развитие на всеобща резистентност към антибиотиците и т.нар. супер бактерии.

 

При тези условия до няколко десетилетия антибиотиците ще станат неефективни, а човечеството ще бъде изправено пред голям проблем. Дори най-обикновените инфекции ще бъдат сложни за лекуване. Ето и някои от супер бактериите, лечението за които е затруднено многократно.


 

Candida auris. Това е един от мулти-резистентните микроорганизми, отговорен за вагиналните (и не само) кандида инфекции. Супер гъбата кандида е вече на 5 континента и борбата с нея става все по-трудна. Здрави хора рядко се заразяват, но пациенти, които са имунокомпрометирани или им предстои операция са изложени на риск.

 

Pseudomonas aeruginosa. Тази високо резистентна, „кошмарна бактерия“ е определена от СЗО като една от най-големите заплахи за здравето на човечеството. Това е една от най-трудните за ерадикация (овладяване, лекуване) бактерия. Обикновено тя се среща само при пациенти с намалена имунна функция. При здрави пациенти могат да възникнат ушни и кожни псевдомонас инфекции, ако са били в контакт с бактерията. Особено често се случва предаването на инфекцията през заразена вода.

 

Neisseria gonorrhoea. Все още няма ваксина против гонорея и за това антибиотиците са единствената възможност за лечение на инфекцията. Но тази бактерия, предаваща се по полов път става все по-трудна за лечение, тя е резистентна към редица антибиотици – Azithromycin, Cefixim, Ceftriaxone, най-често използваните за лечение на гонорея. Два случая на супер гонорея вече са докладвани – в Австралия и във Великобритания.
 

Salmonellae. Бактерията е известна като причинител на хранителни отравяния. В последните години се появиха няколко щама с голям капацитет на заразяване и резистентност към антибиотици. Разпространявайки се чрез замърсени храна и вода, в региони като Азия и Африка се развиват тежки епидемии, причинени от супер бактерията.


Призивът на СЗО е да бъдем отговорни и много внимателни при употребата на антибиотици, от това зависи здравето на нас и децата ни.