Лечението с ембрионални стволови клетки е ефективно и за замяна на увредените неврони и възстановяване на загубени аксонни връзки. То може да предостави и защитава за нервите, което позволява излекуването и възстановяването на гръбначния мозък, твърдят изследователи. 
 
Според данните на проучването, което продължава над 7 години, лечението с ембрионални стволови клетки играе жизненоважна роля в лечението на неврологични нарушения и може да осигури неврони или глиални клетки за трансплантация. 
 
Новото проучване е дело на изследователски екип, ръководен от експертът по стволови клетки Гита Шроф. Данните, използвани за целите на проучването, са на пациенти, засегнати от травма на гръбначния мозък в периода между май 2005 г. и август 2012 г. 
 
Проучването започва през 2012 г. с 33 пациенти, страдащи от нелечими заболявания. След това в пилотното проучване, където е установена безопасността и ефикасността на терапията, протокола за прилагането на терапията със стволови клетки, участват 72 пациенти. 
 
След неговия успеха, се провежда второ, което включва 108 пациенти, засегнати от увреждания на гръбначния мозък. То проследява безопасността и ефикасността на терапията сред тях. 
 
Специалистите поясняват, че травмите на гръбначния мозък могат да бъдат всички увреждания, които променят неговата функция – временно или постоянно. 
 
Има няколко начина, с чиято помощ може да се постигне неврологично възстановяване. Такива са хирургична интервенция, физиотерапия и фармакологичните интервенции, но никоя от тях не е доказала своята ефективност. 
 
В крайна сметка изследователите провеждат трето проучване, в което участват 226 пациенти с увреждания на гръбначния мозък. Според докладите от него след потвърждаване на диагнозата, пациентите са тествани за реакция на свръхчувствителност с ембрионални стволови клетки
NEWS_MORE_BOX
 
Проучването се състои от 3 етапа на лечение, като те не са непосредствено един след друг. Целта е да се остави време, за да се даде възможност на клетките да възстановят и регенерират увредената част. 
 
Всяка една фаза продължава около 4 – 6 седмици, а времето между тях е 4 – 8 месеца. Участниците не приемат имунопотискащи медикаменти. Като допълнение пациентите получават и физиотерапия
 
Експертът Гита Шроф пояснява, че се наблюдават значителни промени във всяка фаза на лечението с ембрионални стволови клетки
 
Данните са поместени в IANS