Проучване, направено от китайски учени показва, че състоянието на пациенти страдащи от системният лупус еритематозус се подобрява значително след трансплантация на мезенхимни стволови клетки от пъпна връв.

 

Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление в различните тъкани на организма. При автоимунните заболявания, имунната система вместо да предпазва организма от инфекциозни агенти и чужди тела, "атакува" собствените тъкани и органи на тялото.

 

В кръвта на пациенти със системен лупус еритематозус се произвеждат антитела, които атакуват тъканите на собственото им тяло. В зависимост от това кои клетки, тъкани и органи са засегнати, лупусът може да причини увреждане на кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите и нервната система, промени в кръвта и т.н.

 


От 2007 година специалисти от Nanjing University Medical School започнали проучване за влиянието на стволови клетки от пъпната връв при пациенти страдащи от автоимунното заболяване.

 

На 16 пациента с тежка форма на лупус, които не се повлиявали от стандартното лечение, били трансплантирани мезенхимни стволови клетки от пъпна връв.

 

Още на първия месец след процедурата било отчетено подобрение в състоянието, а две години след терапията със стволови клетки, при по-голямата част от пациентите са наблюдавала клинична ремисия на заболяването. При този тип терапия не е имало смъртни случаи и не били докладвани и нежелани реакции по време и след трансплантацията.


Според авторите на изследването, получените резултати са обнадеждаващи, че терапията със стволови клетки ще помогне за облекчаване на състоянието не само при пациенти с лупус, но и при такива, страдащи от други автоимунни заболявания.

 

Предстоят допълнителни задълбочени проучвания, целящи да изяснят точните механизми, по които стволовите клетки влияят върху имунната система.

 

Китайските учени предвиждат, че в бъдеще алогенната трансплантация на стволови клетки ще намира все по-широко приложение.