Майчиното мляко е изпълнено с полезни вещества и над 600 различни вида бактерии. Развиваща се през последното десетилетие теория твърди, че в кърмата се съдържат и стволови клетки на майката, които имат ефект върху развитието на кърмачето. През 2014 г. се появяват първите доказателства в подкрепа на твърдението.
 
Стволовите клетки имат необикновената способност да се реорганизират и да се превръщат в други типове клетки. Те често се събират от околоплодна течност, пъпна връв и някои тъкани на по-възрастния организъм. Едва през 2007 г. бе установено, че в кърмата се съдържат специфични стволови клетки, но тяхната функция не бива неизяснена.
 
Светлина върху проблема се хвърля от изследването на Фотеини Хасиотоу от Университета на Западна Австралия. В него се демонстрира, как стволовите клетки от кърмата, попадат от детската храносмилателната система директно в кръвта и имат множество функции в развитието на детския организъм.
 
В хода на лабораторното проучване, учените използвали безвреден и силно специфичен генетичен маркер, прикачен към стволовите клетки в кърмата, който светел в червено под флуоресцентна светлина. Няколко месеца след като кърмачетата пили това мляко, светещи с червения маркер клетки били забелязани в множество техни тъкани и органи – мозък, тимус, панкреас, черен дроб, далак и бъбреци.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Учените установили още, че много от поетите неспециализирани стволови клетки от кърмата се развили до специализирани, функционални клетки в тези тъкани: чернодробните произвеждали албумин наравно с немаркираните заобикалящи клетки, а тези в панкреаса произвеждали напълно годен инсулин. 
 
Според д-р Хасиотоу, стволовите клетки от кърмата се интегрират напълно в детския организъм. Още не е изяснено каква точно е еволюционната им роля, но учените предполагат, че те помагат на детския организъм да се приемат безпроблемно вещества и клетки идващи от майчиния организъм и да се предотвратява развитието на алергична реакция към кърмата.
 
За разлика от други типове стволови клетки, тези намиращи се в кърмата имат ограничен капацитет на делене, което не им позволява да излизат извън контрол и да се разрастват до туморни образувания, което ги прави идеален кандидат за стволово-клетъчни терапии.