Макулната дегенерация е водещата причина за слепота в световен мащаб. Тя засяга един на всеки пет души над 75-годишна възраст. 
 
Загубата на зрението е тясно свързана с процесите на стареене. На това нарушение не се гледа толкова като на действително състояние, а по-скоро като неизбежна част от остаряването. 
 
Ново откритие на учени от Великобритания обаче скоро може да промени тези данни. 
 
Изследователите от Университета в Саутхамптън, Обединеното Кралство, идентифицират уникален тип стволови клетки в окото, които могат да бъдат превърнати в светлочувствителни клетки. По-важното в случая е, че имат потенциала да обърнат процесите, свързани с ослепяването, вследствие на макулна дегенерация
 
Засегнатите от състоянието страдат от замъглено и „изкривено“ зрение, преди то напълно да изчезне. До голяма степен причината се корени в загубата на фоторецепторни клетки – клетките, които се нуждаят от светлина. В настоящото проучване екипът изследователи открива начин да замени тези загубени клетки и да обърне ефектите на състоянието. 
 
Точно на предната повърхност на окото – между роговицата и склерата, се намира област, където има стволови клетки, които доказано се „държат“ като фоторецепторни, когато се намират в подходяща среда. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За момента тази среда може да бъде създадена единствено в лабораторни условия. Тъй като стволовите клетки съществуват в очите през целия живот, се смята, че с повече изследвания в тази насока, те могат да бъдат използват в бъдещи терапии за третиране на слепота, причинена от макулна дегенерация
 
Данните от проучването са публикувани в PLOS ONE.