Човешки стволови клетки взети от ембрион или фетус забавят развитието на фатални мозъчни и нервни заболявания при мишки, съобщават учени.

Изследването е публикувано в списание Nature Medicine и е първото проучване, в което човешки ембрионални клетки успешно са били използвани за лечение на заболявания при животни.

Д-р Ивън Снайдер от медицинския университет в Калифорния, ръководител на проучването, съобщава, че неговият екип се надява тези тестове скоро да се пренесат и върху деца, болни от смъртоносни и неизлечими мозъчни заболявания като например болестта на Sandhoff.
Подходът, използван в това проучване би могъл да доведе до нови начини за лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, амиотрофичната латерална склероза и др.

В проучването изследователите са използвали мишки, имащи увреждания еквивалентни на уврежданията при болестта на Сандхоф.
Децата с това заболяване са с тежка умствена изостаналост и двигателни дисфункции. Смъртта при тях обикновено настъпва в детството. Тази болест се причинява в резултат на мутация в ген, отговорен за синтезата на ензима хексозаминидаза или хекс, от който мозъкът се нуждае, за очистването от излишъка на липиди. При натрупване на липиди, мозъчните клетки загиват. Заболяването се характеризира с възпаление, което убива мозъчните клетки.

Екипът на Снайдер е използвал човешки ембрионални стволови клетки и фетални човешки стволови клетки. Тези клетки са били трансплантирани в мозъка на мишките.

Странични ефекти от лечението не са били наблюдавани и мишките не са отхвърлили чуждите клетки, а възпалението се е редуцирало.
Лекуваните по този начин мишки са живели 70% по-дълго в сравнение с нелекуваните.

Стволовите клетки са ценни, тъй като те могат да се развият във всякакъв тип клетки и тъкани.

Трансплантираните човешки клетки заместват увредените нервни клетки и пренасят нервните сигнали в мозъка. Те също така са довели до повишена синтеза на ензима hex, който е недостатъчен при болестта на Сандхоф.