Все повече родители на тийнейджърки, незавършили ваксинационния курс на редица ваксини, решават да се откажат от него – тенденция, подклаждана от страховете от ваксините. Тенденцията набира скорост въпреки доказателствата, показващи, че няма никаква връзка между ваксините и сериозни нежелани събития, настъпили по време и след приложението им.

 

Заключенията се съдържат в статия, изготвена от д-р Пол Дардън от Университета в Оклахома, след провеждане на телефонно социологическо проучване, обхванало над 100 000 семейства. Материалът е публикуван в списанието Pediatrics.


 

Според Аманда Демпси, ваксинолог от Университета Колорадо, в медиите приоритетно излизат сензационни съобщения за нежелани лекарствени реакции от ваксините, особено тази срещу човешкия папилома вирус. Тази тенденциозност и необективност са наистина печални, защото ваксината срещу папилома вируса е една от най-добре проучените. Нещо повече, Американският Център за контрол и превенция на заболяванията вече препоръчва прилагането на ваксината както на момичета, така и на момчета в предтийнейджърска възраст.

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите от проучването на д-р Дардън показват, че между 2008 и 2010 г. расте процентът на момичетата, имунизирани срещу тетанус, дифтерия, коклюш и менингококи. Имунизациите срещу човешкия папилома вирус обаче изостават чувствително – ¾ от момичетата между 13 и 17 години не са завършили цялостния имунизационен курс. През този период делът на родителите, които не смятат да имунизират дъщерите си, нараства от 40 на 44%. За периода на изследването делът на родителите, отказващи ваксинация заради притеснения от странични ефекти, се повишава от 5 на 16%.

 

Сред останалите причини, посочвани при отказ от ваксиниране на децата, родителите посочват следните: убеждение, че ваксините не са необходими, личният лекар не е посочил конкретен продукт, а за HPV ваксината – убеждение, че тийенджърът/тийнейджърката не е сексуално активен/активна.

 

Според д-р Демпси, въпреки, че HPV ваксината е първата, за която е доказано, че може да предотврати рак и предлага огромни здравни ползи, покритието й е незадоволително ниско. Тя съветва родителите да не се предоверяват на медиите и интернет, а да се съветват за ваксините с личния си лекар.