Приемът на статини се свързва с повишен риск от развитие на катаракта, сочат данните на ново проучване. Статините са медикамент, към който посягат хората със завишени нива на холестерол.
 
Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията катарактата е състояние, при което лещата на окото се замъглява, в резултат на което зрението се нарушава. Заболяването предимно се свързва с остаряването.
 
Според учените изследвания като това са изключително полезни за страните, в които населението е застаряващо, тъй като там е вероятно да се повиши и риска от развитие на катаракта
 
За целите на проучването ръководителят – д-р Джесика Леушен от Военномедицинския център „Сан Антонио“ в Тексас, САЩ, заедно с екипа си, сравнява нивата на риска за развитие на заболяването на очите между хората, които приемат статини, и такива, които не приемат.
 
От базата данни на Военномедицинския център учените идентифицират повече от 46 000 пациенти, които отговарят на критериите на проучването. Сред тях броя на тези, които приемат статини, е 13 600, а на неприемащите - 32 600.
 
Според критериите на изследователите потребителите на статини са тези пациенти, които са преминали курс на лечение, включващ прием на медикаментите в продължение на 90 дни. От друга страна, „хора, които не приемат статини“, са онези пациенти, които не са взимали медикаментите изобщо в рамките на проучването. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След това научният екип разделя данните за пациентите, употребяващи и неупотребяващи статини, на двойки, които са разпределени спрямо фактори като възраст, пол, медицинско състояние. Така изследователите успяват да установят 7000 двойки, съставени от човек, който приема медикамента, и такъв, който не го приема.
 
Анализът констатира, че рискът от катаракта е по-висок сред пациентите, в чието лечение влиза употребата на статини – с 27%. В заключение изследователите подканват лекарите да преразгледат рисковете и ползите за хората от приема на статини.
 
Данните са публикувано онлайн в JAMA Ophthalmology.