Децата имат по-ниски нива на ензим, чрез който SARS-CoV-2 навлиза в епителните клетки на дихателните пътища, установиха експерти по белодробни болести от Медицинския център на Университета Вандербилт. Това е ключов фактор, който обяснява защо коронавирусът заразява повече възрастни и води до по-тежко боледуване при тях, отколкото при децата. 


По-рано се откри, че при напредване на възрастта и при мъжете има по-голямо количество от ензима в някои видове клетки, в това число на белодробните.


Какъв е механизъмт на дейстие на вируса? След като се вдиша и попадне в болия дроб, подобно на много други респираторни вируси, SARS-CoV-2 отделя шиповидни протеини, с помощта на които се прикрепя към рецептора на АСЕ2. Този рецептор се намира на повърхността на клетката. Клетъчният ензим протеаза разгражда шиповидния протеин, което позволява на вируса да проникне в клетката и използвайки нейния апарат да започне да се размножава. При няколко есперимента научният екип установява, че експресията на гена TMPRSS2 – протеазата значително се повишава в епителнити клетки при напредване на възрастта, тоест количеството му е различно при различна възраст. 


Според водещите на изследването доц. Джонатан Кропски и Дженифър Сукре блокирането на ензима би могло да предотврати заразяването при възрастните хора, а потискането на TMPRSS2 може да се разглежда като потенциална цел за терапия срещу ковид. 


Още през 2002 г. при първия SARS вирус японски изследователи са съобщили, че комбинацията от протеазни инхибитори предотвратява навлизането на коронавируса в човешките бронхиални епителни клетки, отглеждани в лаборатория, информира MedicalXpress.