Намаляване на туморните образувания при колоректален рак с 94% чрез прилагане на соева съставка постига научен екип от Университета на Илинойс в лабораторни условия. Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените, агресивни и летални форми на онкологичните заболявания.
 
Впечатляващият резултат е постигнат с използването на пептида лунасин, открит в соята, без да се прилагат никакви други форми на терапия. Проф. Елвира де Мехия разкрива, че първоначално екипът й използва пептида в комбинация с физиотерапевтичното лекарство оксалиплатин, което и води до шесткратно намаляване на метастазирали тумори в чернодробна тъкан. Учените откриват, че лунасинът прониква в раковите клетки и предизвиква тяхната смърт, както и че се свързва с поне един тип рецептори на ракова клетка, готова да метастазира. Това означава, че съединението "разпознава" не само раковите клетки, но и възпира тяхната експанзия из други тъкани.
 
На лунасина се преписват почти всички благоприятни ефекти на соята, като най-изследвано е свойството му да намалява холестерола. Той влияе на ензими в черния дроб, които са отговорни за регулирането на нивата на „добрия” HDL и „лошия” LDL холестерол.
 
В момента научната група разработва прецизна дозировка на медикамента, който да се приема като нормална, соева храна. Целта им е да избегнат ненужно усложняване чрез терапии и болничен престой и да достигнат желана концентрация на съединението в кръвта на пациентите само чрез строга диета.
NEWS_MORE_BOX
 
Изследването е проведено само за 28 дни, но въпреки това резултатите са впечатляващи. Професорът обмисля да подтикне производители на пресни и кисели млека да включат ниски концентрации на лунасин в продуктите си, като метод за предотвратяване на ракови заболявания сред населението. На пазара вече има брашно, обогатено със соевия пептид, понеже от години са известни неговите противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства.
 
Изследванията на професор де Мехия са публикувани в он-лайн версията на Журнал на раковите терапии тази година и се радват на огромно внимание от целия научен свят.