Случаите на магарешка кашлица в Америка са се повишили с около 18 000 инфекциозни района.

Броят на случаите във Вашингтон се е утроил значително от април до сега, с 1132, докладват от американските здравните власти.

Планирани са проучвания и в други щати с повишен риск от бум на магарешка кашлица.

Специалисти са на мнение, че епидемията е на път да стане една от най-тежките в продължение на половин век.

През тази година в Австралия също бяха регистрирани многобройни случаи на магарешка кашлица. Тези данни показват, че ако не се предприемат действия за ограничаването на заразяването е възможно проблемът да стане световен.

Ваксината, която се използва за предотвратяване развитието на магарешката кашлица е същата, която се използва и срещу тетанус и дифтерит. Tdap е ваксина, разработена за приложение при лица между 11-65-годишна възраст и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2005 г.


Погрешно е да се смята, че веднъж прекаран коклюшът не повтаря. Възможно е човек да е носител на вируса без да се оплаква от симптоми на болестта. Поради слабата имунна система на децата обаче, те могат да се заразят с вируса, обясняват специалисти.

NEWS_MORE_BOX

 


Коклюшът (магарешката кашлица) е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инфекцията обикновено започва с традиционните симптоми на грип и простуда, висока температура, хрема и кихане и се съпровожда от лека кашлица, която постепенно се влошава.

 

Имунизацията срещу коклюш в страната ни е в задължителната програма за здравеопазване на населението, влиза в петкомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, полиомиелит, хемуфилус инфлуенце в Имунизационния календар и се прилага още в кърмаческа възраст.