При голям процент от хората, които се възстановяват от коронавирусната инфекция, се наблюдава уврежване на сърцето седмици или месеци след възстановяването им, става ясно от две проучвания, представени в JAMA Cardiology.


От тях се потвържава фактът, че COVID-19 засяга най-много белия дроб, но така също и други органи, дори в случаите, когато няма анамнеза за заболяване.


Едното проучване е германско1 и при него се анализират последствията от коронавирусната инфекция след преболедуване при 100 души. Това са били хора между 45 и 53 години. За целта на изследването при тях е проведена магнитно-резонансна томография. При 78 от тях се намира трайно увреждане и структури промени на сърцето. При 76 от тях се открива биомаркер, който обикновено се установява при претърпели сърдечен удар, при 60 се констатират сърдечни възпаления.67 души от преболедувалите са се възстановявали в домашни условия, докато 33 от тях са били подложени на болнично лечение. Нито един от пациентите преди това не е страдал от сърдечни заболявания, подчертават изследователите.


Екипът на кардиолога д-р Валентина Пунтман от Университетската болница във Франкфурт открива доказателства за продължаващо възпаление на сърдечния мускул и лигавицата на сърцето при голяма част от преболедувалите COVID-19.


При второто2, също германско изследване, на Университетския център за сърдечносъдови заболявания в Хамбург, се доказва, че при 41% от случаите на починали от заболяването възрастни пациенти между 78 и 89 години коронавирусът е поразил сърцето.


Лекари от цял свят документират сериозни увреждания на сърцето при пациентите с COVID-19, които се дължат на повишеното ниво на възпаление заради инфекцията, отбелязва WebMD. Все още медицинската общност не може да предположи последиците от заболяването в дългосрочен план, които тепърва предстои да се проследяват и изучават.