Само при 30% от заразените с коронавирусна инфекция тестовете отчитат антитела след първата седмица от изявата на симптомите. Този процент става над два пъти по-висок след втората седмица от изява на симптомите – 72%, и стига до 94% през третата, информира British Medical Journal.
След системен обзор учените смятат, че изследването за коронавирусна инфекция чрез наличие на антитела дават най-висока точност две седмици слез изявата на симтомите или дори месец след първата им поява. 


Това означава, че ако тестът се проведе твърде рано е много верояно да не се отчете наличието на антитела, споделя водещият на обзора проф. Джон Дикс от Бирмингамския университет.


По-голяма част от изследванията за проучването са провеждани сред пациенти с по-тежка форма на заболяване от ковид, изисваща болнично лечение. На този етап остава неясен въпросът дали тестовете могат да отчетат наличие на антитела при по-ниска концентрация, каквато е характерна при леко или безсимптомно протичане на коронавирусната инфекция.Все още не е ясно и дали при положителен тест за антитела има имунитет срещу коронавируса и каква е неговата продължителност.


Обзорът се опира на публикувани изследвания или такива пред издаване до 27 април и не включва тестовете за антитела на Roche или Abbot. Тези тестове във Великобритания се използват от май месец, след като правителството на страна отпуска 10 млн. За закупуването на нови тестове.


BMJ публикува писмо на британски учени тази седмица, които поставят под въпрос правителствената стратегия за въвеждане на тестове за антитела сред служители на здравната система в страната.


Те уточняват, че широкомащабно тестване за антитела може да се залага единствено с изследователска цел. Позицията на експертите се опира на факта, че все още не са намерени отговори на остовни въпроси като дали положителният тест показва наличие на имунитет.


Според тях индивидуалното провеждане на тестовете не дава отговор на големите въпроси и не дават обществена полза. Ако се провеждат систематично обаче, това ще помогне да се разбере как се предава коронавирусната инфекция, коментира Дийкс.


В обзора са включени 38 проучвания от Азия, 15 от Европа и едно от САЩ и Китай. Заключението се базира на 16 000 проби.


Прегледът ще се актуализира напред във времето информират изследователите в BMJ.