Витамин В3 потиска възпалителните процеси и риска от развитие на колоректален рак, стигнаха до заключение изследователи от Университета Джорджиа Риджънтс, САЩ. Според тях никотиновата киселина, така както и фибрите, успява да активира рецептори на дебелото черво, с което се предизвиква синтез на противовъзпалителни съединения, се споменава в сп. Immunity.

Полезните бактерии в дебелото черво разграждат фибрите до маслена киселина, която активира намиращия се на повърхността на мастните клетки рецептор Gpr109a. Вече е известно, че същият рецептор има общо с защитното действие на никотиновата киселина върху сърдечносъдовата система. Наричан още ниацин, въпросният витамин допринася за повишаване на добрия и понижаването на лошия холестерол в кръвта, последния от които е отговорен за образуването на мастни натрупвания в съдовете.

По-нататък активираният рецептор Gpr109a задейства имунните макрофаги и дендритни клетки, които започват да отделят противовъзпалителни молекули и да сигнализират на Т-клетките за същото, с което се потискат възпалителните процеси. В същото време маслената киселина стимулира епителните клетки да произвеждат цитокини, които имат заздравяващо раните действие. Така възпалителните процеси в дебелото черво, типични за язвен колит, болест на Крон и рак на дебелото черво, се ограничават.

NEWS_MORE_BOX


При беден на хранителни влакнини режим осигуряването на витамин В3 има профилактична колоректалния рак роля. Полезно би било и набавянето му по време и след прием на антибиотици, тъй като те унищожават полезната чревна микрофлора, която разгражда фибрите.

Никотиновата киселина може да се набави чрез консумация на храни, съдържащи мая, ядки, черен дроб, жълтък, мляко, риба, месо, бобови култукри, елда и зелени зеленчуци.

Според екипа по-големите дози никонинова киселина могат да помогнат за профилактиката и лечението на язвен колит, болест на Крон и рак на дебелото черво, но така също и при полипи на стомашно-чревния тракт. По-рано същият екип изясни, че при беден на фибри хранителен режим приемът на ниацин забавя развитието им.


Сега научната група планира да изучи ефекта на ниацина върху налични възпалителни и ракови процеси на червата.