Според данни, представени на 9-тата Европейска конференция за рака на гърдата, редовната физическа активност, значително намалява риска от развитие на рак на гърдата.

Изследванията сочат, че един час спорт на ден намалява риска от развитие на заболяването, независимо от останалите фактори, като възраст и географско местоположение.

В сравнение със слабо активните жени, тези, които спортуват редовно, отчитат 12% по-нисък риск от развитие на заболяването.

Резултатите са изведени в резултат на данни, получени в периода от 1987 до 2013 година, обхващащи над 4 милиона жени.

Всички направени изследвания, търсят връзката между физическата активност и риска от развитие на рак на гърдата.

Въпреки, че резултатите варират, според вида на тумора, общото заключение на специалистите е окуражаващо.

При жените, приемащи хормонална заместителна терапия защитният ефект на упражненията, изглежда се анулирана.

Повишената осведоменост, относно страничните ефекти на хормонозаместителната терапия предполага, че употребата й се преустановява в редица страни.

NEWS_MORE_BOX


Известно е, че физическата активност, оказва влияния в превенцията и на други видове рак, както и при сърдечносъдови заболявания.

Въпреки, че механизмите, относно влиянието на физическата активност са неясни, резултатите в голяма степен са независими от индекса на телесна маса, така че ефектът трябва да се дължи в по-голяма степен на контрола на теглото.

Смята се, че започването на спорт в по-ранна възраст, има по-голям ефект в превенцията.

Лекарите съветват обществото да изгради един по-здравословен модел на живот, който да предотврати развитието на тези сериозни заболявания, засягащи хората по целия свят.