Едно от най-разпространените лекарства Ривотрил, предписвано основно за хронична депресия и проблеми със съня, се спира от производство. Ривотрил е противоречив бензодиазепинов продукт, който нерядко води до пристрастяване, особено ако се използва без лекарско предписание. От „Рош България“ ЕООД уведомяват за предстоящото прекратяване на продукта след година и половина в законовите норми. Изчезват и двете му разфасовкиот 50 таблетки по 0,5 mg и 30 таблетки по 2 mg.

До изтеглянето му от пазара, след 18 месеца, разпространителят ще осигурява достатъчни количества и регулярни доставки, съобразно здравните потребности на населението. В края на 2014 г., продуктът вече няма да бъде предлаган във фармацевтичната мрежа. Негови алтернативи, в третирането на хронична депресия и тревожност, остават Ксанакс и Атаракс, а при нарушения на нормалния сън - Неолексан.

За Ксанакс, трябва да се знае, че има вероятност от пристрастяване и се изписва със специален режим, само от психиатър, докато Атаракс е по-лек и може да вземе с бяла рецепта.

Неолексан е по-скоро хранителна добавка, която не предизвиква страничните ефекти на по-тежките препарати. Терапевтичният му ефект се базира на прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки, които повишават нивата на серотонин в мозъка, спомагайки за третирането на състояния, свързани с ниските нива на този „хормон на щастието“.

На хората, текущо използващи Ривотрил, се препоръчва да се консултират с лекар и постепенно да намаляват дозите на прием. Дори да планират подмяната на медикамента с друг – не бива да го правят рязко.