Първото клинично проучване на устройство за овладяване на пристъпи на мигрена показа умерена ефикасност на иновационния продукт, създаден в Белгия.

 

Устройството, което се носи като лента около челото, стимулира тригеминалния черепномозъчен нерв през кожата. Проучването, проведено с 67 доброволци, които са получавали поне по два мигренозни пристъпа през изминалия преди изпитването месец, са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната преминава 3-месечно лечение с устройството, което се носи ежедневно в продължение на 20 минути на ден. Другата група получава „плацебо“ устройство, което създава гъделичкащо усещане по кожата, но не стимулира тригеминалния нерв. В рамките на проучването, носенето на малкия апарат по 20 минути на ден е довело до намаляване на дните с мигренозни пристъпи с 25% и намаляване с 19% на общия брой на пристъпите.


 

Изследователският екип, ръководен от д-р Жан Шьонен от Университета в Лиеж, е създал първото медицинско устройство, за което е клинично доказано, че повлиява мигрената. Не по-малко забележително е, че за разлика от всички лекарства, то не предизвиква абсолютно никакви странични ефекти.

 

Устройството вече е налично в Европейския съюз, Канада, Япония и някои латиноамерикански държави. Очаква се да получи одобрение и в САЩ и Китай. Отпуска се без рецепта в аптеките.