Фармацевтичната компания разработчик на ваксини против Covid-19 Модерна започна изследвания на ефикасността от специално разработена бустерна доза ваксина конкретно срещу вирусния вариант на Covid-19 Омикрон. 

 

Клинично проучване, в което са приложени спомената специализирана бустерна доза и стандартната, не показва значителни разлики в защитата. Това съобщиха изследователи от САЩ. 


 

При поставени дози от ваксината на фармацевтичния производител по време на проучването, девет месеца по-късно се поставя и вече одобреният бустер, и новоразработеният специално за варианта Омикрон. 

 

Тествани са различните аспекти на имунните реакции при излагане на ваксинираните индивиди на вируса. И двата бустера произвеждат "сравними и значителни увеличения на неутрализиращите реакции на антитела" срещу всички варианти на SARS-CoV-2, включително Omicron.

 

„Това е много, много добра новина“, заявява ръководителят на проучването Даниел Дуек, изследовател на ваксините в Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Мериленд, САЩ. 

 

„Това означава, че не е необходимо радикално да препроектираме ваксината, за да я направим подходяща за Omicron“, обяснява Дуек. 

 

Според Дуек това се дължи на факта, че както оригиналната, така и специфичните за Omicron ваксини са „кръстосано реактивни“, което означава, че могат да разпознават много различни варианти.

 

Резултатите са подобни на проучвания, тестващи бустер на фармацевтичната компания, насочен към бета варианта, обяснява д-р Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския колеж “Weill Cornell”, който не е участвал в изследването.

 

Мащабите на клиничните изследвания продължават. Компанията заяви, че ще проведе изследване с над 300 души на възраст над 18 години. На едната група ще бъде поставена обикновената бустерна доза, на другата новоразработената специално за Омикрон. 

 

Три проучвания, водени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, показват, че трета доза от иРНК ваксина е от ключово значение за борбата с варианта Омикрон. 

 

От друга страна, макар след поставянето на бустер нивата на антитела да се повишават, от компанията съобщиха, че проучванията показват спад до 6 месеца след поставянето на бустер.

 

Някои страни вече са започнали да предлагат допълнителни бустер дози, но скорошно проучване от Израел показа, че докато четвърта доза от иРНК ваксина повишава антителата, нивото не е достатъчно високо, за да предотврати инфектиране с Омикрон.

 

Източници: 

Steenhuysen, Julie.  Reuters.  (February 5, 2022).  Omicron-specific Booster May Not Be Needed, Monkey Study Finds - https://www.reuters.com/world/us/omicron-specific-booster-may-not-be-needed-us-monkey-study-finds-2022-02-04/
Reuters.  (January 27, 2022).  Moderna Starts Trial for Omicron-specific Booster Shot - https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/moderna-starts-trial-testing-omicron-specific-booster-shot-2022-01-26/