Спешна контрацепция се прилага след незащитен полов акт или неуспешна контрацепция.

 

На нашия пазар в момента се предлагат два хормонални продукта за спешна контрацепция – Levonorgestrel, има ефект до 72 часа след незащитен полов акт и Ulipristal, с ефект до 120 часа.


 

И при двата продукта приемът трябва да се осъществи възможно най-скоро. Тяхното действие е свързано с потискане на овулацията, а точното определяне деня на овулацията е невъзможно. Навременният прием на хормона дава по-голяма надеждност. Веднъж настъпила овулацията, ефектът от тези продукти изчезва.

 

Ulipristal може да потисне или забави овулацията до два дни, когато рискът от забременяване е най-голям.

 

Дозировката и при двата продукта е една таблетка през устата възможно най-скоро след незащитен полов акт.


Важно е да се знае, че средствата за спешна контрацепция не предпазват от полово-предавани заболявания!

 

NEWS_MORE_BOX

 

След прием на таблетка за спешна контрацепция, менструалният цикъл може да настъпи няколко дни по-рано или по-късно от очакваното. Ако цикълът закъснее с повече от седем дни е препоръчително да си направите тест за бременност и да посетите гинеколога си.

 

Ако до три часа след приема на таблетката настъпи повръщане трябва да се вземе друга таблетка.

 

Противопоказания. Хормоните за спешна контрацепция не са показани за прием при съществуваща бременност или при съмнение за такава, както и по време на кърмене. Повече от един прием месечно също не се препоръчва, поради риск от хормонален дисбаланс и промяна в месечния цикъл. Прилагането на спешните котрацептиви при лица под 16 години не се препоръчва! 


Лекарствени взаимодействия. Едновременният прием на Levonorgestrel и Ulipristal с противотуберкулозни,седативни, антиепилептични, противовирусни, противоязвени, жълт кантарион може значително да намали ефекта на хормоните.


Нежелани лекарствени реакции. Продуктите за спешна контрацепция са с добра поносимост. Най-често се съобщават оплаквания като главоболие, гадене и промяна в месечния цикъл.