Натоварен ден, изпълнен с нерви и притеснения. Твой близък е в болница и му предстои операция. Чудиш се как да помогнеш, дали не се натрапваш на лекарите с въпросите си, не пропускаш ли нещо. Опитваш се да работиш нормално, но телефонът ти звъни непрестанно и мислите ти са другаде. Обаждат ти се, за да ти кажат, че въпросната интервенция ще се осъществи още на другия ден и трябва да намериш поне двама кръводарители. Затварят бързо и ти започваш да се луташ и търсиш познати, които могат да помогнат. Няколко часа по-късно все още нямаш решение, когато отново получаваш обаждане. Медицинската сестра от отсрещната страна отсича: „Трябват ни поне два сака B отрицателна, кръвната група е много рядка и нямаме запаси“. Поглеждаш часовника, стрелките показват малко след 19 вечерта. Какво да правиш, как да намериш кръводарители за толкова малко време?! 
 
Пресмяташ каква сума ще ти трябва, за да платиш на хората, които чакат пред центровете за кръводаряване, когато се сещаш, че си член на поне 5 групи във Фейсбук. И пишеш в една от тях: „Търся спешно двама кръводарители с нулева отрицателна“. Под поста започват да валят съобщения, всякакви хора ти дават съвети, съчувстват ти, но няма нито един, който е с кръвната група, която търсиш. Тъкмо смяташ да излезеш от виртуалното пространство, когато виждаш коментар: „Аз съм B отрицателна, как мога да помогна?“. Оказва се, че непозната жена е откликнала на апела ти и е готова да дари кръв. Не можеш да повярваш! Обаждаш й се и се молиш да не се откаже. Накрая типично по български се сещаш, че няма безплатна бира и я питаш колко ще струва, а тя отговаря: „Моля Ви се, ще го направя напълно безвъзмездно!“ Оказва се, че социалните мрежи се развиват все повече и ролята на групите в тях е много по-голяма. Оказва се, че има поне един българин, който е запазил човещината в себе си!
 
Хиляди българи ще познаят себе си в тази история. Проблемът с липсата на кръводарители у нас е сериозен. Не всички имат късмет да попаднат на добър човек, който да дари кръвна плазма за непознат, при това без пари. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Не само на този ден, а и през всички останали трябва да благодарим на хората, които са дали частица от себе си доброволно и безвъзмездно, за да спасят човешки живот. 
 
Катастрофи и спешни случаи има всеки ден. Никой не е застрахован, никой не знае когато на самия него ще му потрябва кръв. Фокусът на тазгодишната кампания на Световната Здравна организация (СЗО) е върху кръводаряването за спешни случаи, внезапно възникнали кризи или извънредни ситуации. Затова и мотото на инициативата е под мотото на „Не чакай да дойде бедствието. Какво можеш да направиш?  Дари кръв. Дари  сега. Дарявай често ", която има за цел да подкани хората да даряват кръв по-често, за да имаме достатъчно запаси от кръвна плазма преди да е възникнала някаква извънредна ситуация. 
 
На 30 юни 2017 г. от 11.00 ч. в Аулата на Националния център по трансфузионна хематология ще се състои тържествената церемония по награждаването на хора, които даряват кръв редовно и безвъзмездно. А ако вие не сте правили този хуманен жест, информирайте се дали отговаряте на условията и дарете. Така ще спасите поне един човешки живот!
 
 
 
Източник: Национален център по трансфузионна хематология