Лошата устна хигиена е всепризната като основен рисков фактор за пневмония сред възрастните хора.

 

Водещият изследовател Тошимицу Иум от Факултет по дентална медицина, Япония и екипът му правят проучване за връзката между използването на зъбни протези и развитието на пневмония на хора над 85-годишна възраст.


 

Това проучване, озаглавено "Носенето по време на сън на протеза удвоява риска от пневмония при много възрастни," е публикувано от международните и американските асоциации за Dental Research IADR / AADR в OnlineFirst на вестник Dental Research (JDR).


В началото на проучването 524 произволно избрани възрастни (228 мъже и 296 жени, средната възраст е 87,8 години) били изследвани за орално-здравен статус и хигиена на устната кухина.

 

Така също им била проведена медицинска оценка, включително чрез анализ на химическия състав на кръвта и проследяването му всяка година до момента на първата хоспитализация или смърт от пневмония. В това проучване, което продължило над три години, са идентифицирани 48 събития, свързани с пневмония (20 смъртни случая и 28 остри хоспитализации).

NEWS_MORE_BOX

 

Сред тези 453 души, носещи протеза, 186 (40,8%), които носели своите протези по време на сън, са с повишен риск от пневмония, сравнено с тези, които са сваляли протезите си през нощта.


Носенето на протези, докато се спи, води до 2,3 пъти по-висок риск от пневмония, което предизвиква когнитивно увреждане, анамнеза за инсулт, затруднено преглъщане и заболявания на дихателната система. В допълнение, тези, които носят протези, докато спят, е по-вероятно да имат: плака, възпаление на венците, положителна култура за кандида албиканс, по-високи нива на циркулиращ интерлевкин-6.


Това изследване предоставя емпирични доказателства, че протезите, носени по време на сън се свързват не само с устно възпалително и микробно заболяване, но и с развитие на пневмония. Фрауке Мюлер от Университета в Женева, Швейцария, написва статия, озаглавена "Хигиената на устата намалява смъртността от пневмония при възрастни хора".

 

Тези открития водят до прости и недвусмислени клинични препоръки – носенето на протеза през нощта трябва да се избягва при възрастни пациенти.