Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа е намалял за последните седем години. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО), сумирани от първото проучване на покритието на ваксини срещу грип в Европейския регион. То е проведено от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа, като обхваща периодите 2008-2009 г. и 2014-2015 г.


Половината от страните, участващи в изследването, отчитат намаляване на броя на наличните ваксини, което е една от причините за спада на ваксинираните. 

 


По-малкият обхват на сезонната ваксина срещу грип в Европа застрашава повече хора от разболяване по време на грипната епидемия и следващата пандемия, предупреждават двете организации, осъществили проучването. 


"Ваксинацията е най-ефективната мярка за предотвратяване на тежки заболявания, причинени от грип. Въпреки това, според нашите изследвания, употребата на ваксина срещу грип постоянно намалява в редица страни в Европейския регион ", коментира д-р Жужана Якаб, регионален директор на Световната здравна организация за Европа. Според нея, това носи сериозен риск за хората, най-вече за възрастните хора, които са част от рисковите групи. „Призовавам европейските държави да увеличат обхвата на ваксинацията, за да постигнат 75% при възрастните и другите рискови групи", допълни тя. 

 

"Всички държави-членки на Европейския съюз се ангажираха с достигане на 75% ваксинация при възрастните хора и други уязвими групи, но тази цел все още не е постигната“, казва д-р Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Той уточни, че неговата организация ще продължи работата с държавите-членки на Европейския съюз, да подкрепи усилията им в посока подобряване на ваксинационния обхват сред населението“. 

 

Данните от изследването на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа бяха публикувани през януари 2018 г. В редица страни в Западна Европа се наблюдава увеличение на тежките случаи на грип и смъртност, причинена от него. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Възрастните хора - с по-висок риск от смърт при грип

 

Над 44 000 души годишно губят живота си заради остри респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в Европейския регион, съобщават от Световната здравна организация. Според годишните проучвания, въпреки че 34 000 (над 75%) от тези смъртни случаи в Европа са сред хората на възраст над 65 години, поставянето на ваксини в тази група остава ниско. По-малко от един на всеки трима възрастни хора се ваксинира в страните от Европейския регион на СЗО. 

 

Ваксинацията е препоръчителна при хора с хронични заболявания, въпреки че обхватът там е под 40% в повечето страни. Поставянето на ваксина е наложително и при здравните работници, но данните сочат, че по-голямата част от тях също не го правят. Според статистиката, общо 90% от страните са препоръчали ваксинирането при бременни жени през 2014/2015 г., в сравнение с 40% преди пандемията от грип А (H1N1) през 2009 г . Въпреки това покритието като цяло е ниско, като половината от държавите отчитат под 10%;