Учени от Лондон създадоха роботизирана капсула, която може да прави микроултразвукови изображения в дебелото черво. С помощта на устройството може успешно да се идентифицират някои видове клетъчни промени, които са свързани с наличие на рак. Устройството е известно като Sonopill и може да маневрира в дебелото черво.


Капсулата е с диаметър 21 мм и дължина 39 мм и съдържа LED светлина, камера и магнит. Към капсулата е свързан много малък гъвкав кабел, който преминава през ректума.


Какъв е точно принципът на устройството? Изследователите го нарекоха интелигентна магнитна манипулация, тъй като се използват магнити. За целта серия от магнити на роботизирана ръка преминава непосредствено над пациента и взаимодейства с магнит вътре в роботизираната капсула, като тя се маневрира внимателно през дебелото черво, за да се извърши диагностично сканиране, като се поддържа висококачествен ултразвуков сигнал.Използваните магнити са безвредни и могат да преминават през човешка тъкан. Учените гарантират, че гладката капсула може да се позиционира правилно срещу стената на червата, така че да се получи най-доброто и качествено изображение. Предишни проучвания също показват, че микроултразвукът, който се използва, може да улавя изображения с висока резолюция, както и да визуализира малки лезии по повърхността на червата. Благодарение на това може да се предостави информация за ранните признаци на раковите образувания.


Новото устройство има потенциал да промени начина, по който лекарите провеждат изследванията на стомашно-чревния тракт. Това заяви Пиетро Валдастри от Университета в Лийдс (University of Leeds) във Великобритания. Това означава, че с тази технология може да се замени инвазивната и болезнената процедура на ендоскопия за откриване на заболявания като рак. Ендоскопското изследване представлява най-често употребявания метод за диагностика на заболявания на храносмилателната система.


Учените казват, че се надяват в близко бъдеще устройството Sonopill да бъде на разположение на всички пациенти като част от редовните медицински прегледи, за да може ефективно да се уловят сериозните заболявания като рак на дебелото черво още на ранен етап, но и за да се предостави прецизно и качествено лечение. С него може да се наблюдава и здравето на храносмилателната система без да има наличие на някакъв здравословен проблем.