Доказано е, че солариумите са свързани с повишен риск от меланом - най-тежката форма на рак на кожата. Ново проучване показва, че изкуственият тен води до увеличаване на опасността от развитие на най-честата форма на заболяването.

 
69% е по-висок рискът от начален стадий на базално-клетъчен карцином при млади хора, които се подлагат на соларни процедури, съобщават учени от Училището по обществено здраве в Ню Хейвън, Кънектикът. Немеланомният базално-клетъчен карцином се смята за най-честата форма на кожен рак. 
 
Голяма част от участниците с рак на кожата са използвали периодично солариум, особено жените, което частично може да обясни защо 70% от случаите на ранен стадий на базално-клетъчен карцином засягат женския пол, казва Сюзън Майн, автор на проучването.
 
Хората, които използват солариуми, независимо от вида и продължителността, са 74% по-застрашени да развият меланом, сочат данните.
 
Дългогодишното подлагане на соларни процедури обаче е свързано с още по-висок риск от злокачественото заболяване. 
 
Честотата на меланом значително нараства за последните три десетилетия. Около 70 230 нови случая се очаква да бъдат диагностицирани тази година, според Американското общество за борба с рака.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Броят на случаите на базално-клетъчен карцином също се увеличава, но шансът човек да се излекува е по-голям, ако заболяването бъде открито и лекувано навреме.
 
Резултатите са публикувани в списанието на Американската академия по дерматология.
 
Друго наскоро проведено проучване открои още един рисков фактор за появата на рак на кожата - тютюнопушенето. Установява се, че жените, които пушат цигари над 20 години, са с повишена опасност от развитие на плоскоклетъчен карцином на кожата.