Кабинката за изкуствен тен никога не е била приятел на кожата и с това са наясно всички, независимо дали и колко време прекарват под неоновата светлина.

Доскоро се намираха хора, които съвсем съзнателно изкарваха солариума предпочитана алтернатива на слънцето.

Но по последни данни от изследвания на Международната агенция за изследване на рака (International Agency for Research on Cancer (IARC)) се оказва, че солариумите са канцерогенни за хората.

Нещо повече, изследователите ги поставят в най-рисковата категория на причинители на рак на кожата.

Въпросната агенция IRAC предала данните от проучването си на Световната здравна организация на 29 юли тази година, като за доказателство на твърдението си приложила цели 20 епидемиологични научни изследвания.

Учените твърдят, че рискът от кожен меланом се увеличава със 75% при редовна употреба на солариум преди навършване на 30-годишна възраст.

Това доказват и изследвания върху животни, които еднозначно сочат, че ултравиолетовата радиация (UVA, UVB и UVC лъчи) е канцерогенна.

Говорителката на Агенцията за изследване на рака във Великобритания, Джесика Харис, казва:

„Връзката между солариумите и рака на кожата беше убедително доказана в множество научни изследвания на IRAC, а това напълно подкрепя нашето дългогодишно становище, че солариумите трябва да се избягват“.

В крайна сметка се оказва, че хората, които ползват соларните студия трябва да бъдат възможно най-предпазливи и драстично да намалят посещенията.

Само за информация, сегашните соларни лампи излъчват с три пъти повече UV лъчи, отколкото тези преди 10 години. Да не говорим, че много от тях нарушават стандартите за сигурност на потребителя.

Освен това, данните сочат, че пациентите с меланома във Великобритания са около 10 000, а с други кожни ракови заболявания – 70 000 за последната година.

Дерматолозите съветват деца и младежи до 16 годишна възраст да избягват солариумите, а всички останали да бъдат крайно внимателни и пестеливи под соларните лампи.