Според клинично изследване пиенето на плодови сокове трябва да се избягва, когато се приемат противоракови лекарства, лекарствата срещу хипертония атенолол, целипролол и талинодол, циклоспорин, потискащ отхвърлянето на присадени органи, и някои антибиотици като ципрофлоксацин, левофлоксацин и итраконазол. Доказано е, че много от соковете могат да променят фармакологичната активност на медикаментите и съответно да подтиснат или засилят действието им.
 

Преди няколко години беше открито, че сокът от грейпфрут повишава абсорбцията на някои лекарства и ги прави токсични. Клиничното изследване е извършено със здрави доброволци, които са поемали противоалергичното лекарство фексофенадин с грейпфрутов сок или с вода.
 

Когато медикаментът се пие с вода, се усвоява изцяло, а когато се пие със сок - наполовина. Активното вещество в грейпфрута, наречено нарингин, потиска ключов фактор, който управлява усвояването на споменатите лекарства от организма.
 

От друга страна сокът от грейпфрут блокира ензима CYP3A4 в лекарства за намаляване на холестерола, като ги прави потенциално отровни. Нормално ензимът преработва тези лекарства в организма.
 

Преди 20 години д-р Бейлие установил, че консумацията на сок от грейпфрут или самия плод повишава в опасна степен въздействието на лекарството срещу артериална хипертония фелодипин.


Сокът и от други плодове като портокал и ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект, предупреждават канадски учени. Сред медикаментите са такива, използвани шри сърдечна недостатъчност (бета-блокери), органна трансплантация (циклоспорин), инфекции(хинолони) и др. Дейвид Бейли, професор по Клинична Фармакология в Университета на Западен Онтарио, съобщи преди години и за ролята на сока от грейпфрут за подобрение абсорбцията на някои медикаменти, което би довело до интоксикация.