Повечето продукти, съдържащи природни съставки попадат в групата на хранителните добавки, които не се контролират от регулаторните агенции, отговарящи за качеството на лекарствата. И поради това на фармацевтичния пазар различните продукти имат различно съдържание на активни съставки. Много изследователи са скептични по отношение на ефикасността на природните продукти.

 

Продукти от валериана. Те се получават от коренището на валерианата. Използват се под формата на тинктури, екстракти и таблетки при хора с неврози, кинетози или трудно заспиване. Валериановата и изовалериановата киселина и валепотриатите в състава на валерианта имат седативно действие и подпомагат заспиването във връзка със седацията (успокояването). Екстрактът от корен на валериана съдържа аминокиселини, гамаамино маслена киселина (ГАМК) или глутамат, които имат потискащо влияние върху ЦНС. Етеричното масло на валерианата съдържа монотерпени и сесквитерпени със седативен и анксиолитичен (успокояващ) ефект. Често се комбинират с мента и глог специално за лечение на сърдечносъдова невроза.


 

Продукти на маточина. Листата от маточина съдържат активни съставки със седативно (успокояващо) действие, които могат да се прилагат като самостоятелен фитопродукт или в комбинация с екстракти от други растения. Комбинираните продукти могат да съдържат валериана, маточина хмел и т.н. Активните им съставки способстват за повишаване концентрацията на гамаамино маслената киселина в мозъка. По този начин се постига сънотоврен и седативен ефект. Тези продукти са показани при стрес и безсъние причинено от стрес, промяна в начина на живот и умствено и психично натоварване.

 

Мелатонинови продукти. Мелатонинът е естестен хормон на съня. В аптеките може да бъде намерен като хранителна добавка без лекарско предписание. Твърди се, че е с ефективност подобна на сънотворни като зопиклон, по отношение на заспиването и регулирането на цикъла „сън – бодърстване“. Мелатонинът се отделя по естествен начин от епифизата на бозайниците. Установено е, че намалява времето за заспиване и за това е ефективен при т.нар. отсрочено заспиване. Той е ефективен за намаляване дискомфорта при смяна на часовите зони.

 

Мелатонинът, внесен в организма под формата на хранителна добавка, е безопасен и ефективен, ако се използва за кратко време (дни или седмици) и по точно определена дозировка. В рамките на час след приема настъпва сънливост.