Според доклад, публикуван от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, се повишава смъртността от сърдечни заболявания при жените на средна възраст. За другите възрастови групи – от 20 до 44 и 65 години смъртността в резултат от сърдечни проблеми не се е повишила.


Д-р Шаронн Хейс, кардиолог в клиниката „Майо” в Минесота, която не участва в доклада, твърди, че подобни съобщения не се споменават за първи път, а всъщност от години.


В доклада се установява, че смъртността заради сърдечно заболяване е намаляла при всички възрастни между 45 и 64 години, като е намаляла с 22% от 1999 г. до 2011 г. Тази тенденция се променя обаче от 2011 г. до 2017 г., тъй като в този период смъртността се е увеличила с 4%.Според д-р Хейс докладът цели да призове към действие. Тя твърди, че са необходими доста повече изследвания, за да се открие защо смъртността в резултат от сърдечни проблеми и заболявания нараства сред хората на средна възраст. 


Смята се, че има няколко фактора, които допринасят за увеличаване на смъртността от сърдечни заболявания. Едни от тях са затлъстяване, заседнал начин на живот, диабет и други. Също така липсата на достъп до застраховане в комбинация с нарастващите разходи за медицински грижи може съвсем да повлияе на тази възрастова група. 


От друга страна, при младите нещата стоят малко по-оптимистично, тъй като те могат да бъдат застраховани с помощта на родителите си или да получават здравна осигуровка от работното място.


Трябва също да се отбележи, че повишаването на смъртността от сърдечни заболявания не засяга мъжете и жените в еднаква степен. Въпреки че мъжете на средна възраст са по-склонни към фатален край заради сърдечно заболяване, отколкото жените на същата възраст, се оказва, че смъртността в резултат от сърдечни проблеми при жените е нараснала със 7%, за сравнение с мъжете – с 3%. Според д-р Хейс причината може да е заради това, че лечението, което се прилага към мъжете, не е толкова ефективно за жените.