Смъртните случаи от рак на гърдата в САЩ са намалели, показва ново проучване.
 
От 2010 г. до 2014 г. са регистрирани около 41 хиляди смъртни случая от рак на гърдата всяка година, което нарежда заболяването като втората най-смъртоносна онкологична причина сред жените, след рака на белия дроб. Това става ясно от статистиката на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Америка. 
 
Разликата в смъртността при белите и цветнокожите пациентки е почти 10%, показва още изследването. Общият процент смъртни случаи е намалял по време на 5-годишния период на проучването, но спадът е по-голям при белите жени – 1,9 на сто годишно, в сравнение с 1,5% при афроамериканките.
 
При тях пък са отбелязани смъртни случаи в размер на 29,2% на 100 хиляди, отнесени към 20,6% смъртност при белите жени, пише Reuters, цитирайки изследването. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Все пак има някои признаци, че несъответствието може да бъде намалено, особено сред жените под 50-годишна възраст, за които спадът в смъртността е същият и при двете раси, обяснява Лиза Ричадрсън, един от авторите на изследването. 
 
По думите на експертът една от основните причини за това е, че младите жени в днешно време, имат достъп до все по-добро лечение за рак на гърдата
 
„По-младите чернокожи пациентки са предразположени към по-агресивна форма на рак и, ако нямат достъп до лечение, е трудно да постигнат висока успеваемост на по-късен етап“, коментира още Ричардсън.
 
Специалистите припомнят на жените, че здравословният хранителен режим, редовните физически упражнения и поддържането на нормално телесно тегло, са сред факторите, които могат да спомогнат предотвратяването на рак на гърдата.