Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб. 
 
Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" разработва експериментален медикамент за сърдечна недостатъчност, който има потенциал значително да намали броя фатални случаи и хоспитализации, вследствие на сърдечносъдови заболявания. 
 
Лекарството е наречено LCZ696 и е тествано сред 8 442 пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, по време на проучване на компанията. Една част от участниците получават LCZ696, а друга – ACE-инхибитор еналаприл. 
 
При пациентите, които получават новото лекарство, се отчита редуциране на риска от фатален край, вследствие на сърдечносъдово заболяване с 21%. Рискът от хоспитализиране в резултат от сърдечна недостатъчност е намален с 16%, в сравнение с тези, които приемат еналаприл. 
 
Дейвид Епстайн от "Новартис" обяснява, че, благодарение на тези резултати, медикаментът се превръща в едно от най-важните постижения в сферата на кардиологията за последното десетилетие. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според Световната здравна организация сърдечносъдовите заболявания са основен проблем, засягащ здравето на хората по целия свят. 
 
Данните сочат още, че около 80% от леталните изходи, вследствие на сърдечно заболяване, се случват в страните с ниски и средни доходи.