През последните четири десетилетия здравните власти и фармацевтичните компании са вложили са вложили милиарди в разработване на лек за рака. Но краят на тази битка и досега не се вижда.

 

Въпреки това до нас достигат и положителни новини, ако това е изобщо възможно, когато чуем диагноза „рак“.


 

Ново проучване на учени от Канада обаче показва, че с всяка изминала година заболелите от рак на гърдата жени намаляват. В същото време шансовете за успешното лечение на болестта пък се покачват.

 

Добрите новини идват от екипа на Агенцията по борбата с рака с ръководител д-р Кейрън Джилмън, който години наред анализирал данните на заболелите в периода от 1980 г. до 2010 г.

 

Равносметката е, че новооткритите случаи на страшната диагноза са намалели наполовина.

 

Значителното намаляване на риска от рак на гърдата и по-високата преживяемост на пациентките се дължи на много фактори.

NEWS_MORE_BOX

 

Като социално значимо заболяване, водещо по заболяемост и смъртност сред женското население по света и у нас, ракът на млечната жлеза е обект на изследвания от различни научни аспекти: биологични, молекулярни и генетични особености, епидемиологични данни, възможности за профилактика, нови направления в комплексното лечение – хирургично, лъчево и отделните видове лекарствено лечение.

 

Едно от големите открития на медицината през 90-те години на миналия век е лекарствен продукт, блокиращ този клетъчен рецептор. Това е хуманизираното моноклонално антитяло Trastuzumab.

 

През 1998 г. лекарственият продукт получи разрешение за приложение в клиничната практика – най-напред при метастазирало заболяване, след това и в адювантното (следоперативно) лечение. Това лечение подобри съществено прогнозата на болните с HER2-позитивно заболяване – постигна се намаляване наполовина на риска от рецидиви и с около 30% редукция на риска от смърт.

 

Най-същественият фактор за постепенното справяне с болестта обаче е фактът, че все повече жени по света разбират значението на профилактиката и се научават да посещават лекаря си често.

 

Учените припомнят, че открит навреме, никой вид рак не е смъртна присъда.