Броят на възрастните с диабет в световен мащаб се е увеличил четирикратно в рамките на 40 години до внушителните 422 млн. души. Светът е изправен пред безпрецедентно разпространяване на диабета, твърди Световната здравна организация (СЗО).
 
Заболяването бързо се превръща в основен проблем в по-бедните страни, сочи проучване на СЗО.
 
В едно от най-големите изследвания за тенденциите в заболеваемостта от диабет, специалистите констатират, че застаряването на населението и повишеното ниво на затлъстяване по целия свят, говорят за това, че диабетът се превръща в „глобална заплаха за общественото здраве“
 
„Затлъстяването е основният рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и нашите опити да се справим с него се оказват неуспешни до този момент“, коментира Маджид Езати, професор в Imperial College London, който е и автор на изследването на СЗО.
 
Проучването борави с данни за 4,4 млн. възрастни с диабет, живеещи в различни региони на сврта, за да оценят разпространението на заболяването.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Докладът обединява данните за диабет тип 1 и 2, но ръстът на случаите е основно при тип 2, който се свързва с лошия начин на живот и хранене.
 
Високата кръвна захар е отговорна за смъртта на 3,7 милиона души всяка година, гласи изследването на СЗО.
 
Организацията предупреждава, че цифрите ще продължат да растат, ако не бъдат взети драстични мерки.
 
„Нарастването на случаите е безпрецедентно и ние трябва да положим усилия, за да го спрем. Можем и знаем как да го направим, но не трябва да позволяваме на тази болест да продължи да се разпространява, защото има огромни последствия върху здравето на хората, върху живота на техните семейства и върху обществото като цяло", заявява д-р Етиен Крюг, който отговаря за борбата срещу диабета в Световната здравна организация.
 
Всяка година 1,5 млн. душу умират, вследствие на диабет. Така заболяването се нарежда на 8 място сред водещите причини за смъртност в световен мащаб.
 
Заболяванията, свързани с висока кръвна захар пък отнемат живота на 2,2 млн. души годишно.