Лекарствен препарат, получен от слюнката на отровен гущер, показва ефективност при терапия на пациенти от болестта Паркинсон. Клиничното изследване на препарата ексенатид ще бъде проведено в болницата на Университеския колеж на Лондон под ръководството на невролога Том Фолтини.


Ексенатидът е синтетичен вариант на хормон, отделян от слюнчените жлези на гущера Heloderma suspectum. Този хормон е близък по действие на човешкия глюкагонподобен пептид-1, който регулира отделянето на инсулин и обменните процесите, свързани с кръвната захар. От 2005 г. в тази връзка лекарството е използвано при терапията на диабет, под формата на подкожни инжекции.


От новите изследвания на ексенатида става ясно, че той задържа процесите на разрушаване на нервната тъкан, което причинява заболяване от болестта на Паркинсон. Това че лекарството въздейства на рецепторите на нервните клетки се доказва от научната работа на четири отделни научни екипи.


В предстоящото клинично изследване ексенатидът ще се изпита при 40 доброволци, болни от Паркинсон. Учените таят надежда резултатите при тестовете с хора да покажат същата ефективност на лекарството, каквато е установена в предишните етапи на изпитване на препарата.