Следващото поколение ваксини срещу COVID-19 може да бъдe под формата на назален спрей или хапче, за да се улесни тяхното съхранение и процесът на ваксиниране.

 

Научни изследователи от 13 компании към момента работят върху ваксина под формата на назален спрей, а пет разработват такава във вид на хапче.


 

Вече се е случвало ваксина, прилагана отначало като инжекция, да бъде последвана от хапче, какъвто в случая с ваксината срещу полиомиелит. През 1953 г. тя е въведена като инжекционен разтвор, а девет години по-късно е пуснато хапчето срещу полиомиелит.

 

Клиничните проучвания предстои тепърва да покажат дали оралните и назални ваксини срещу коронавируса ще бъдат толкова ефективни, колкото инжекционните.

 

В ЕС и САЩ всички одобрени към момента ковид ваксини на Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca и Moderna, са под формата на инжекционен разтвор, което създава някои трудности с тяхното приложение, транспортиране и съхранение.

 

Инжектирането разколебава хората с фобия от игли. Приложени по този начин, ваксините водят до чести странични ефекти като болка на мястото на убождане.

 

Какво знаем за следващото поколение ваксини срещу COVID-19?

 

Първите американски ваксини под формата на спрей могат да се очакват най-рано през 2022 г., казва за Healthline д-р Джавед Сидики от онлайн платформата за телемедицина TeleMed2U.

 

„Ваксината под формата на назален спрей може да е готова още през 2022 г., но срокът силно зависи от ефективността ѝ в клиничните изпитвания“, посочва той и допълва, че бъдещите ваксини вероятно ще бъдат адаптирани срещу новите варианти на вируса.

 

По данни на щатския изследователски институт Milken, който проследява развитието на разработките на ваксини срещу COVID-19, пет компании разработват орални ваксини в комента. Две от тях са преминали към фаза 1 на клиничните изпитания.

 

От 13-те компании, работещи върху ваксина под формата на спрей, пет са вече в етапа на ранните клинични изпитания.

 

Как работят ваксините срещу COVID-19?

 

Одобрените в момента ковид ваксини помагат на тялото ни да развие имунитет, като предизвикват образуването на бели кръвни клетки: Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които „помнят“ как да се борят с коронавируса, ако той попадне в тялото отново.

 

иРНК ваксините съдържат ген от вируса, който инструктира клетките ни да произвеждат протеин, уникален за коронавируса, за да се борят с него в случай, че се заразим.

 

Протеиновите субединични ваксини включват безвредни протеини на вируса, а не целия вирус. След ваксинацията тялото ни разпознава протеина на вируса и запомня как да се бори с него.

 

Векторните ваксини съдържат модифицирана версия на друг вирус, в който е бил внесен генетичен материал от коронавируса. След като вирусният вектор попадне в клетките, те започват да произвеждат вирусния протеин, което подтиква имунната система да отделя Т- и В-лимфоцити, които могат да ни предпазят от коронавируса.

 

 

Как спреят или хапчето ще ни защитават от COVID-19?

 

ImmunityBio е една от компаниите, работещи над нови версии на ваксина срещу COVID-19 под формата на капсула и разтворима таблетка.  Тя е насочена както към предразположения към мутации шипов протеин на вируса, така и към по-стабилния му вътрешен протеин, който активира образуването на антитела и бели кръвни клетки.

 

Целта е да се създаде дългосрочна защита, както и да се осигури защита от евентуални нови варианти на вируса.

 

Altimmune е друга компания, която работи над ваксина от следващо поколение, но под формата на спрей за нос. Този вид ваксини имат за цел да предизвикат имунен отговор в носната лигавица, откъдето вирусът навлиза в тялото.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health-news/the-next-generation-of-covid-19-vaccines-could-be-a-pill

https://covid-19tracker.milkeninstitute.org/#vaccines_intro