Хората над 40-годишна възраст са най-продуктивни при 3-часов работен ден. Това показва ново проучване. Изследователите са установили, че три часа работа на ден подобряват когнитивното състояние при хората над средна възраст.
 
Работната седмица от над 25 часа може да предизвика силен стрес и преумора при хората над 40 години, пише в-к The Independent. 
 
В изследването са участвали 3000 мъже и 3500 жени в Австралия, които са били подложени на редица тестове, анализиращи техните трудови навици.
 
Изводите сочат, че тези, които работят 25 часа седмично, се представят много по-добре от тези, които работят повече от 55 часа. 
 
Един от авторите на изследването  - проф. Колин Макензи споделя пред Times:
 
NEWS_MORE_BOX
„Много държави постоянно повишават възрастта за пенсиониране, което означава, че хората са принудени да работят активно до много късен етап от живота си“.
 
По думите на проф. Макензи  степента  на интелектуална стимулация може да зависи от работното време. Работата може да е нож с две остриета.
 
Тя може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългите работни часове могат да причинят стрес и умора, което потенциално уврежда познавателните ни функции.
 
„Работното време е важно за поддържането на когнитивната функция при хората на или над средната възраст. Това означава, че при непълно работно време тези хора са по-ефективни и с по-добри когнитивни способности“, допълва още Макензи.