Години наред пирати, мореплаватели и откриватели в търсене на нови земи били измъчвани от „мистериозно заболяване“ познато днес като скорбут. За съжаление, макар и на фона на доброто познаване на заболяването и начините за предотвратяване то се завръща в местности, където най-малко може да се очаква.


Скорбутът се причинява от липсата на достатъчен прием на витамин С, който се съдържа в голямо количество в плодовете и зеленчуците. Ранните симптоми на заболяването са умора, болки по ставите, гадене, но при ненавременно откриване се стига до по-тежки прояви – подуване и кървене на венците, увреждане на космите фоликули (с опадане на коса), лесно получаващи се и големи по размери хематоми (кръвонасядания), както и кръвоизливи в ставите, дори и при лек натиск.


При тежките форми на заболяването може да настъпи смъртен изход, поради тежките кръвоизливи. Но, за щастие, скорбутът е изключително лесно за лечение заболяване – с увеличаване приема на витамин С.Смята се, че през XVII и XVIII век при мореплавателите основна причина за смърт е била скорбутът, а не бурите, битките, корабокрушенията или различни заболявания, дори взети заедно.


Днес скорбутът може да се срещне основно в развиващите се държави, където недохранването е често срещано. През последните години се наблюдава тенденция за проява на скорбут в държави, където достъпът на храни, богати на витамин С е лесен.


NEWS_MORE_BOX


Докторът по медицина Ерик Чърчил и неговият екип (Спрингфийлд, Масачузетс) до този момент са диагностицирали между 20 и 30 случая на скорбут през последните 6 години.


Много хора, които са с малък бюджет и не могат да си позволят да харчат много пари за храна избират да се хранят с висококалорийни храни, богати на мазнини храни. Това са и често въглехидратни храни, а не зеленчуци и плодове, които не водят до особено защитане.


Някои животински видове като лемурите, например сами произвеждат необходимия им витамин С, но при хората храната е единственият източник на този нутриент. Освен консумацията на богати на витамина храни е от значение и тяхното приготвяне, тъй като високите температури го разрушават.