Вероятна причина за излъчването на специфична миризма на рибено масло от тялото на някои хора може да бъде нетипично генетично нарушение, познато като „синдром на рибената миризма“ според ново изследване.


Състоянието, с клиничното наименование „триметиламинурия", се развива вследствие предаване на прекомерни количества от компонента триметиламин (ТМА). Той се отделя при смилането на храна, богата на веществото холин. Такива храни са: риба, яйца, черен дроб, някои бобени култури и соя.


Организмът на хората с подобни нарушения периодично отделя неприятна миризма на риба, обяснява ръководителят на изследването – Пол Уайз от Monell Chemical Senses Center , Филаделфия, САЩ, пред  American Journal of Medicine.


Състоянието може да бъде диагностицирано след специални тестове. Триметиламинурия се причинява от дефект в гена FMO3, който пречи на способността на организма да разгражда ТМА.


ТМА излъчва остра рибена миризма, проблем който се среща само при 10 - 15% от хората с триметиламинурия. Това е и причината, поради която състоянието се диагностицира трудно.
 

NEWS_MORE_BOX

 


Изследвания установяват, че около 1% от европейците и хората от Еквадор и Нова Гвинея носят дефектен ген FMO3


В проучването Уайз и екипа му проверяват колко често състоянието се регистрира при хора, потърсили помощ в центъра заради неприятна телесна миризма. Оказва се, четова са 1/3 от пациентите


Изследването включва измерване нивата на ТМА в урината, след като пациентът консумира течности, съдържащи холин. От 118 пациенти, които дават положителен резултат, само при 3,5% се среща неприятната миризма.


Само няколко лаборатории в САЩ провеждат тестове за триметиламинурия. Един от начините да се прецени дали страдаме от състоянието или не, е да се направят промени в хранителния режим, като се избягват храни, богати на холин, обяснява още Уайз.